Ο παρών ιστότοπος είναι ενημερωμένος μέχρι 22-4-2016. Επισκεφτείτε το νέο ιστότοπο www.oaed.gr    

Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Τα Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι χώροι δράσης που έχουν σκοπό να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην επαγγελματική εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

 

Ο κύριος στόχος των Γ.Δ.Ε.Ε, είναι η ενίσχυση του θεσμού της Μαθητείας στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ μέσα από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη βελτίωση της πρακτικής άσκησης των μαθητών και στην επαγγελματική ένταξη των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ στην αγορά εργασίας.

 

Τα Γ.Δ.Ε.Ε απευθύνονται σε μαθητές/τριες των ΕΠΑΣ Μαθητείας, σε όλους τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ, σε μαθητές Γυμνασίων, σε γονείς, σε επιχειρήσεις, σε εκπροσώπους εργοδοτικών φορέων και εργατικών κέντρων, σε επαγγελματικά και εμπορικά επιμελητήρια καθώς και σε εκπροσώπους των ΚΕ.ΣΥ.Π. – ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Οι βασικότερες αρμοδιότητες των ΓΔΕΕ αφορούν σε :

 

  • Προγραμματισμένη ετήσια διαβούλευση με τοπικά επιμελητήρια και παραγωγικούς φορείς για την ανίχνευση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής αγοράς εργασίας. Μετά τη διαβούλευση ο υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης οφείλει να συντάσσει έκθεση πριν τη λήξη του σχολικού έτους την οποία θα αποστέλλει στη Δ/νση Αρχικής Εκπαίδευσης (Α2).
  • Επαναπροσδιορισμό των ειδικοτήτων που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΣ με βάση τα αποτελέσματα της παραπάνω έκθεσης.
  • Συντονισμό της διαδικασίας για την τοποθέτηση μαθητών σε θέσεις πρακτικής άσκησης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αντίστοιχες με την ειδικότητα τους.
  • Παρακολούθηση των προσφερόμενων θέσεων πρακτικής άσκησης μέσω του portal Μαθητείας
  • Διοργάνωση κοινών ημερίδων μαθητών και αποφοίτων ΕΠΑΣ με εργοδοτικούς φορείς (Ημερίδες Καριέρας)
  • Πρόσκληση εκπροσώπων των τοπικών εργοδοτικών φορέων για την παρουσίαση εργασιακών ζητημάτων και οργάνωση διαλέξεων επιχειρηματικότητας από εργοδότες κατά τις ώρες διδασκαλίας στους μαθητές των ΕΠΑΣ και των ΙΕΚ.
  • Ετήσια συνάντηση με φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με την πορεία της τοπικής αγοράς εργασίας.
  • Ενημέρωση ηλεκτρονικού αρχείου για την παρακολούθηση της συνολικής πορείας των ασκούμενων μαθητών. Καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των δεξιοτήτων των μαθητών κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Το σχολικό έτος 2013-14 θα λειτουργήσουν Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας στις παρακάτω ΕΠΑΣ Μαθητείας : 

 

1ης Θεσσαλονίκης Ηρακλείου Κρήτης Λάρισας
2ης Θεσσαλονίκης Ιωαννίνων Μοσχάτου
Αγίων Αναργύρων Καβάλας Μυτιλήνης
Αγρινίου Καλαμακίου Πάτρας
Αιγάλεω Καλαμάτας Πειραιά
Αργολίδας Καρδίτσας Πτολεμαΐδας
Βόλου Κατερίνης Ρέντη
Δράμας Κοζάνης Σερρών
Ελευσίνας Κομοτηνής Χαλκίδας
Ηρακλείου Αττικής Λαμίας Ωραιοκάστρου